OUG 89/27.10.2023 – PLAFONARE PREȚURI LA PRODUSE DE BAZĂ

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 30 iunie 2023, se modifică şi se completează după cum urmează:

– Pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte. Produsele agricole şi alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

– A fost completată lista produselor pentru care se limitează adaosurile comerciale (maxim 20% la producător, 5% cumulat pe tot lanțul de distribuție, 20% la comercianți la vanzarea cu amanuntul):

· 1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 şi 500 grame, fără specialităţi.

· 2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT.

· 3. Brânză telemea de vacă vrac.

· 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame.

· 5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg.

· 6. Mălai până la 1 kg.

· 7. Ouă de găină calibrul M.

· 8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l.

· 9. Carne proaspătă pui*).

· 10. Carne proaspătă porc**).

· 11. Legume proaspete vrac***).

· 12. Fructe proaspete vrac****).

· 13. Cartofi proaspeţi albi vrac.

· 14. Zahăr alb tos până la 1 kg.

· 15. Orez – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 şi 1,5 kg.

· 16. Cozonac.

· 17. Bulion de roşii.

· 18. Smântână – 12% grăsime.

· 19. Margarină.

· 20. Drojdie.

· 21. Carne tocată.

––––

*) Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

**) Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

***) Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

****) Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 ianuarie 2024.

Vrei un tarif acum ?